Legal Opinion No. §|-8 & | T

CO 988.1

Military Collar Insignia for Border Patrol Agents

- 3 4 NOB 1SS

Paul W. Schmidt

Winifred Stanford
Deputy Ceneral Counsel

Chief, Contracting and
Procurement Branch

This is in response to your letter of Jaruary 27, 1681 seeking our legal
opinion concerning the wearing of military collar insignia by various sector,

regional, and Central Office Border Patrol personnel.

The Acting Commissioner of the Service has authority to prescribe the wearing
of collar insignia by Border Patrol personnel. 5 U.S.C. 301 confers such
'"housekeeping'' authority on the Attormey General. This power, among others, was
delegated to the Coamuissioner of the Lmmigration and Naturalization Service
through 8 CFR 2.1 and 8 CFR 100.2 (1980). 5 U.S.C. 5901 authorizes an

appropriation to each agency for a uniform allowance.

Insignia of various types, and symbols of rank and service, have been required
as part of the official uniform for many Service personnel. The Administrative
Manual for the INS outlines the uniform requirements for Service persomnel. INS
Administrative Mamual 2415.04 et seq. These requirements often include the
wearing of insignia, for identification and worale purposes. (See for example:
section 2415.04, immigrant inspectors, section 2415.31 V and VI, border patrol;
section 2415.54, detention officers; section 2415.63, deportation officers.)

The type of insignia mandated by Cthe Acting Comissioner's memorandum of
September 4, 1980 is no different rrom other insignia currently required as
part of the official uniform for different Service personnel. Therefore,

procurement procedures for the insignia in question should not differ from
those already established for other insignia. Although the INS Administrative
Marmal section on Border Patrol uniforms (2415.31) does not contain an insignia

procurement procedure, the Immigrant Inspector Uniforms section does. INS
Administrative Manual 2415.04.3 states:

Re#sitiming Uniform Insi%'a. Badges, cap insignia, shoulder sleeve
nblems (patches) a ength of service stars shall be requisitioned from
the Central Office on form G-514. The quantity ordered ard on hand shall
not exceed '‘a one (1) year supply. They will be issued by the regions tO
Service employees required by existing regulations to wear a uniform. When
employees are transferred to positions not requiring a uniform, or are
separated from the Service, they must return to the region their badges

and cap devices.

This clause seems to indicate that reddred uniform insignia are purchased

through the Central Office using the general uniform appropriation, and are
then provided to the uniform employee as part of the uniform al.l:::t:mﬁznl.‘.1.:.l |
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1 considered whether the special clothing and equipment
in 60 stat. 309 (1%46) (attached)

purchase authorization provision contained
1. In holding that it did, the

covered the purchase of uniformns for CAA persomne
roller General outlined a test for determining tne propriety of furnishing

CompC

special clothing and equipment for govermnent employees:
wiere Such equipment is essential to the safe and successful
accamplishment of the work irvolved and primarily for the benefit of the
government, payment may be made from appropriations otherwise av§ilable
therefor; but that on the other hand, if the equipment be solely for the
protection of the employee without resulting benefits CO the covertment,
and such as the employee might be expected to furnish as a part of the
of ficial uniform of his position, appropriated finds would not be

available for the purchase of thereof."
32 Comp. Gen. 229, 231. (1952).
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face, this statute 1s 1ore restrictive : C orm x
Jiich authorizes uniform appropriations —on a
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:howing’of necessity or desirability.' Yet the Carpt_ro_ller‘
fairly liberal application of the 1946 uniform provision 10 the above case,
leaving the determination of "essential'', ''safe and successful'', and '‘benefit"
to the government, to the agency head. (See also 45 Camp. Gen. 205 (1962) ).
U.S.C. 5901, the agency or department head must detcrmine
that a group of employees 1S required to wear a uniform, and that such a
requiresent 1s necessary Or desirable, and irures to the benefit o©of the
government. See 57 Camp. Gen. 379 (1978). The agency head may also specify tne
particular camponents of the required uniform. In the case at hand, the agency
head has already determined that an identifying Border Patrol uniform 1S
govertinent. See IIS Administrative lanual

required, necessary, an benefits the
2415.31. The Acting Conmissioner has Jdirected that a military collar insizna

be part of the required uniform for Border Patrol agents.
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1980, the Acting Comissioner detertnined that
agents were required to wear military
collar insignia as part of the already prescribed uniform. The stated purpose
of the insignia is "[t]o enhance recognition...among Cthe peneral public.' Tais

also arguably benefits the

surpose is arguably necessary and/or desirable. It

aovernment rather than the individual employece. Thus, the memo may satisfy the
agency head's burden, under 5 U.S.C. 5901, of showing necessity/desirability in
orcer to be inclwied in the uniform allowance.

Furthermore, the Acting Commissioner's memorandum indicates that funds for the
eneral uniform fund at

new military collar insignia will come out of the g

%tra‘r- Office General Services. The memo contemplates that INS will furnish
required insignia to the appropriate personnel. The INS will furnish the

insignia to those personnel to whom the INS currently furnishes other required

uniform components. Those employees who currently receive a cash uniform

allowance however, will be ted t -
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